Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT Praha - Technopark Kralupy  → Informační servis → Tiskové zprávy → Korozní zkušebna Technoparku Kralupy dosáhla výborných výsledků ve srovnávacích studiích
idvazba: 69418
šablona: stranka_ikona
čas: 18.4.2024 16:52:47
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
idvazba: 69418
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.technopark-kralupy.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/informacni-servis/tiskove-zpravy/srovnavaci-studie'
path: 8549/7608/7609/7612/8105/13741/56621
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Korozní zkušebna Technoparku Kralupy se zúčastnila dvou srovnávacích studií urychlených korozních zkoušek.

První z nich, pořádaná firmou Bekaert a zahájená v roce 2018, byla zaměřená na zkoušku v neutrální solné mlze, NSST, dle normy ČSN EN ISO 9227. Tato stále nejpoužívanější urychlená korozní zkouška je často kritizována z důvodu velkého rozptylu výsledků mezi jednotlivými laboratořemi, který souvisí s odchylkami v přípravě roztoku chloridu sodného (koncentrace, pH a přítomnost stopových množství těžkých kovů), teplotě a zejména absolutního množství a rovnoměrnosti depozice solné mlhy na povrchu vzorků. Uvedená norma definuje postupy, jak tyto parametry kontrolovat, aby byly výsledky zkoušky správné. Praxe bohužel ukazuje, že řada zkušeben z důvodu neznalosti, snaze potěšit zákazníka příznivějším výsledkem, nebo šetření nákladů vykazuje v tomto ohledu významné nedostatky.

V uvedené srovnávací studii byla v 10 laboratořích z celého světa stanovována doba do vzniku červených korozních produktů (rzi) na povrchu shodných ocelových drátů se zinkovými a slitinovými povlaky. Zkouška trvala až 6000 hodin. Výsledky získané v některých zkušebnách byly výrazně odlišné od středových hodnot, viz chybové úsečky v grafu na Obr. 1. Následná analýza označila jako hlavní zdroj odchylek nesprávnou rychlost depozice solné mlhy a odchylky ve složení roztoku chloridu sodného. Zkušebna Technoparku Kralupy se zařadila mezi laboratoře s nejkonzistnějšími výsledky odpovídajícím středovým hodnotám. Například hmotnostní úbytek referenčních zinkových vzorků souhlasil přesně s hodnotou definovanou normou, tedy 50 g/m² za 48 hodin.

◳ akz-20201106 (jpg) → (šířka 450px)

Obr. 1. Výsledky srovnávací studie NSST firmy Bekaert: čas do 5% pokrytí povrchu povlakovaných drátů červenými korozními produkty

Druhá srovnávací studie se týkala chování ocelových kupónů za podmínek cyklické urychlené korozní zkoušky Nissan CCT1 a byla pořádána českou pobočkou firmy Bosch v roce 2020. V hodnocení dosáhla zkušebna Technoparku Kralupy opět výborného výsledku s nejnižší odchylkou od střední hodnoty korozního úbytku zkoušených kupónů.

Obě studie prokázaly, že kvalita provádění urychlených korozních zkoušek v Technoparku Kralupy je na nejlepší úrovni.

Bližší informace o prováděných korozních zkouškách naleznete zde.

Aktualizováno: 19.4.2021 18:30, Autor: Karel Hrušovský

VTP